Садиба, 1899—1900

ЧЕРВОНОАРМІЙСЬКА, 60/5

 З серед. 19 ст. нею володів купець А. Крюков та його нащадки. 1885 вона перейшла у власність селянина О. Соколова. У 1890-х рр. новий власник зніс усю одноповерхову дерев'яну забудову і повністю перепланував ділянку. Будівлі споруджено за проектом арх.А.-Ф. Краусса.
Головний будтнок. На розі вулиць.
Чотириповерховий з підвалом, цегляний, у плані Г-подібний, зі зрізаним наріжжям. Коротше крило виходить на вул. Червоноармійську, торці прилягають до суміжних будинків. Дах двосхилий з бляшаною покрівлею. Чотирисекційний. Перекриття пласкі. Оформлений еклектично з використанням ренесансно-барокових елементів.
Фасади, що рівноцінні за значенням та архітектурним вирішенням, мають різну довжину і композицію. Зрізане наріжжя підкреслено прямокутним у плані еркером, який об'єднує третій та четвертий поверхи й спирається на дві масивні фігурні консолі з ліпленим орнаментом. Три грані еркера завершують лучкові фронтони з ліпленням у тимпанах. Над фронтонами підноситься квадратний у плані стилобат, декорований трикутними фронтончиками, увінчаний восьмигранною банею зі сферичною маківкою. Наріжжя еркера підкреслюють колони коринфського ордера на високих п'єдесталах. Фасад на вул. Жилянській поділяється на п'ять частин; одноосьові другу та четверту з отворами входів виділено розкріповками, фланкованими на другому поверсі лопатками, на третьому - четвертому - півколонами великого коринфського ордера на високих п'єдесталах. Розкріповки завершують трикутні фронтони з картушами у тимпанах та двоуступчасті парапети над ними. Фасад на вул. Червоноармійській членовано за тим же принципом на чотири частини, першу та третю з яких виділено розкріповками. Прямокутні вікна трьох верхніх житлових поверхів оздоблено замковими каменями та різними для кожного поверху декоративними елементами. Вікна четвертого поверху в розкріповках та в наріжному еркері — з півциркульними перемичками, фланковані невеликими колонками коринфського ордера, на які спираються профільовані архівольти із замковими каменями. У верхній частині простінків третього та четвертого поверхів вміщено лев'ячі маскарони. Фасади завершує розвинений карниз. Фриз прикрашено дрібним ліпленим рослинним орнаментом, сухариками тощо. Дворові фасади мають скромне оздоблення.
Будинок є одним з найбільш виразних та характерних зразків житлових споруд кін. 19 — поч. 20 ст. у забудові вулиці.
Тепер на першому поверсі головного будинку містяться магазини та офіси [1994].

Також на цій вулиці