Житловий будинок, 1953

Червоноармійська, 29

1915 власником садиби став купець 1-ї гільдії Д. Марголін, якому належали кілька прибуткових будинків, зокрема, сусідня ділянка № 27, садиби на сучасних вулицях Архітектора Городецького, Ольгинській, 2/1, Сагайдачного, 12. Він був членом правління та директором-розпорядником «Другого Пароплавного товариства по Дніпру та його притоках». Його син А. Марголін був відомим політичним та громадським діячем, адвокатом.

Під час Великої Вітчизняної війни споруди садиби постраждали, і після війни на ділянці розпочалося нове будівництво. 1951 Міністерство держконтролю УРСР отримало дозвіл на будівництво багатоповерхового будинку на місці зруйнованих. Проект виконали державні архітектурні майстерні «Київпроекту». Авторський нагляд здійснив арх. Г. Копоровський.
Семиповерховий, цегляний, у плані прямокутний, двосекційний. Цоколь облицьовано гранітом, стіни — з білої керамічної цегли, перекриття — залізобетонні, фундаменти — бутобетонні на цементному розчині. Дах чотирисхилий.
По горизонталі чоловий фасад членується на три яруси, розділені карнизами. Перший нежитловий поверх оформлено гранітним рустом, де виділяються масивні входи до магазинів у вигляді порталів. На рівні другого— третього поверхів влаштовано балкони, на рівні четвертого—п'ятого — лоджії, об'єднані по висоті пілястрами та завершені масивними антаблементами. Фасад увінчано масивним карнизом з модульйонами. Дворовий фасад вирішено лаконічно. Перший і другий поверхи трактовано як цокольний ярус, що підкреслено дощаним рустуванням, виконаним у цеглі. Входи виділено цементним обрамленням.
Будинок — зразок післявоєнної житлової забудови у формах радянського ретроспективізму.
Тепер на першому поверсі — магазини [1955].

Також на цій вулиці