Житловий будинок («малий пасаж»), 1911—12

ЧЕРВОНОАРМІЙСЬКА, 18

 Споруджений на садибі власника В. Детерінга за проектом арх.А.Трахтенберга, інж. В. Максимова коштом Другого київського будинку на паях. Репрезентує новий напрям у домобудуванні — житлові будинки, що належали товариствам власників квартир. Споруди цих товариств вирізнялись особливо раціональним використанням площі ділянки. На першому поверсі прибуткового будинку містилися магазини «Золото та срібло», продажу годинників «Женева», а також сінематограф «Чари».
У 2000-х рр. первісний двосхилий дах частково перебудовано на мансардний. Шестиповерховий, цегляний, пофарбований, у плані П-подібний, трисекційний. Поповерхове планування бічних об'ємів коридорне, центрального — секційно-коридорне. Перекриття пласкі.
В архітектурі симетричної за композицією споруди використано модерністськи трактовані форми цегляного стилю. Горизонтальні членування бічних внутрішніх фасадів перебиваються вертикальними акцентами у вигляді центрально розміщених розкріповок, що відповідають сходовим кліткам. Лаконічний архітектурний декор складається з півциркульних здвоєних вікон другого поверху, стрічкових міжповерхових гуртів четвертого—п'ятого поверхів, оформлених архівольтами півциркульних прорізів четвертого поверху, вінцевого розвиненого карниза на чоловому, торцевих і бічних фасадах.
Споруда — один з небагатьох у Києві зразків вирішення прибуткового житлового будинку з торговельним пасажем. Тепер в будинку містяться торговельні заклади та установи.
[1988]. 

Також на цій вулиці