Садиба, 1899–1901

І. Франка, 5

 На ділянці пл. 270 кв. сажнів розташовувалися дерев'яний двоповерховий будинок на чотири квартири (дві трикімнатні – на першому поверсі та дві двокімнатні – на другому), дерев'яний флігель, два бляшані навіси для дров, ретирада та два погреби. Двір займав 154 кв. сажнів, сад – 40 кв. сажнів. У 1880-х рр. одну з квартир наймав завідувач кафедри очних хвороб університету А. Ходин.

5 травня 1899 власником садиби став дворянин В. Ващенко, який звів нові будівлі, що збереглися до наших днів: два житлові будинки, розташовані між ними під середньою частиною двору муровані, перекриті бетонними склепіннями погреби. Після закінчення будівельних робіт домовласник віддав майно в заставу Київському міському кредитному товариству. В радянський період нерухомість націоналізовано. Будинки використовували як житлові. У 1990-х – на поч. 2000-х рр. проведено капітальний ремонт з пристосуванням приміщень обох споруд під офісні. Головний будинок, 1899–1901, (№ 5). П'ятиповерховий, мурований, у плані прямокутний, односекційний. Перекриття пласкі. Дах низький, двосхилий, покрівля бляшана. 

В оформленні асиметричного чолового фасаду з одинадцятьма віконними осями використано елементи стилів готика та ренесанс. Бічні триосьові частини фасаду розкріповано та увінчано аттиковою стінкою з трикутним фронтончиком на правому фланзі і аттиком-парапетом на лівому. Розкріповки фланковано рустованими лопатками третього–четвертого поверхів та півколонками на рівні вікон п'ятого поверху. По горизонталі фасад членовано міжповерховими та підвіконними профільованими гуртами. Стіну завершує профільований розкріпований карниз із аркатурним фризом над центральною п'ятивіконною частиною. Віконні прорізи першого, третього і четвертого поверхів – з півциркульними, другого – з лучковими перемичками, п'ятого – прямокутні, оформлені відповідно стрілчастими архівольтами, рустами та рельєфними замковими каменями, дугоподібними сандриками; на третьому і четвертому поверхах фланковані півколонками. Здвоєні вузькі вікна обабіч центральної осі прикрашено тондо під спільними подвійними (профільованими та рустованими) архівольтами. Центральний вхід обладнано піддашком.

Будинок – цінний зразок міської житлової споруди поч. 20 ст. Флігель, 1900–01, (№ 5-б). Чотириповерховий з підвалом, мурований, тинькований, пофарбований, у плані прямокутний з невеликим ризалітом. Односекційний. Первісно на кожному поверсі містилося дві квартири. Перекриття пласкі. Дах двосхилий з бляшаною покрівлею.

Чоловий фасад оформлено з використанням романо-готичних та ренесансних мотивів. Композиція центрально- осьова, акцентована ризалітом сходової клітки. Декор представлено рустуванням на першому поверсі, міжповерховими розкріпованими карнизами, рустами та архівольтами в оформленні віконних прорізів. Фасад завершено профільованим карнизом на консолях, ризаліт увінчано аттиковою стінкою з трикутним фронтоном.

Будинок – цінний зразок міської житлової споруди поч. 20 ст.

Садиба – зразок комплексного вирішення прибуткової забудови земельної ділянки на зламі 19 і 20 століть.

Тепер обидві будівлі пристосовано під офісні, флігель займає ЗАТ «Енергомонтажвентиляція» [1820].

Також на цій вулиці