Житловий будинок, 1934—36

Б. Хмельницького, 38

Наявний будинок споруджено для Наркомату радянського господарства за проектом арх.-худ. В. Онащенка. 1944—45 в будинку проведено капітальний ремонт. З 1944 року тут містилася Міжміська телефонна станція, 1961 її основні служби переведено на бульв. Т. Шевченка. В будинку залишилася Республіканська міжміська станція.
П'ятиповерховий з підвалом, цегляний, у плані прямокутний. Планування поверхів коридорного типу з двобічним розташуванням кімнат.
Композиція чолового, тинькованого фасаду симетрична, підкреслена двома бічними двохосьовими розкріповками, що завершуються прямокутними атти- ковими стінками з псевдобалюстрадами. Вінцеву глуху площину стіни підвищеної центральної триосьової частини прикрашено рельєфним ліпленим гербом. На центральній осі влаштовано парадний вхід, оформлений модернізованим портиком з чотирма масивними колонами доричного ордера. На рівні двох нижніх поверхів фасад рустовано. Квадратні вікна облямовано профільованими лиштвами. Всі архітектурні деталі (гурти, карнизи, обрамлення віконних прорізів та ін.) відзначаються ретельністю прорисовки й високою якістю виконання.
Будинок належить до перехідного етапу в українській архітектурі й поєднує конструктивістську основу з елементами класицизму.
Тепер у будинку міститься ВАТ «Укртелеком» [1840].  

Також на цій вулиці