Житловий будинок, кін. 19 ст.

Хорива, 46

 1885 на садибі пл. бл. 319 кв. сажнів містилося кілька дерев'яних споруд і сад. 1890 за проектом арх. М. Казанського споруджено цегляний одноповерховий житловий будинок, який 1897 надбудовано поверхом. У глибині садиби було розбито сад з розсадником карликових фруктових дерев і французьких троянд, влаштовано басейн. У палісаднику перед будинком росли тополі, плакучі та кулясті акації, троянди. Озеленення подвір'я втрачено.

Триповерховий з мансардою, цегляний, тинькований, у плані прямокутний з прямокутними прибудовами до бічного й тильного фасадів. Дах валь- мовий. У бічній прибудові — сходи на другий поверх. Планування анфілад- но-коридорного типу. Перекриття пласкі.

Чоловий восьмиосьовий фасад звернений на вул. Хорива. Перший поверх рустований, з квадратними віконними прорізами, декорованими замковими каменями та дверним отвором. Другий поверх розчленовано на шість різнове- ликих прясел пілястрами коринфського ордера у міжвіконнях. Прямокутні віконні прорізи обрамлено лиштвами з горизонтальними сандриками та підвіконними нішами. Центр по довжині первісного фасаду виявлений чотирма пілястрами, що чергуються через віконний проріз. Вінцевий високий карниз містить мотив модульйонів. Будинок — зразок історичної житлової споруди Подолу.

Тепер тут міститься Амбасада Королівства Іспанії.