Житловий будинок, 1798

Контрактова пл., 7

Один із небагатьох цегляних будинків цивільної архітектури кін. 18 ст., що зберігся після пожежі Подолу 1811. Споруджено дворянином Л. Вишневським і його дружиною на місці цегляного будинку, який згорів 1797. Садиба Вишневських склалася внаслідок злиття двох садибних ділянок.
12 листопада 1765 Л. Вишневським була придбана у київської жительки М. Кондратьєвої одна половина садиби, потім, 15 червня 1773, у її сина С. Кондратьєва — друга. Згодом, 3 серпня 1798, була «прикуплена» земля у І. Кушнянського. Садиба набула прямокутної форми. Містилася на допожежному провулку (назва невідома, після перепланування Подолу зник), що виходив на Торговельну (Контрактову) пл.
Первісно будинок містився на червоній лінії забудови вулиці, був одноповерховий, у плані Т-подібний, зі склепінчастими підвалами. Мав п'ять віконних прорізів, анфіладне планування, що є характерним для класицизму. 1806 внаслідок пожежі, що спалахнула у сусідній садибі Привалова, будинок Вишневських згорів. їхній син — Ю. Вишневський, який купив у своєї матері погорілий будинок із садибою, відновив будівлі.
У зв’язку з післяпожежним переплануванням Подолу 1812 садиба замість прямокутної набула п'ятикутної форми і прилягла безпосередньо до площі. Отже, головний фасад опинився в глибині садиби, а тильна частина будинку виявилася повернутою в бік пло-щі. 1852 за духовним заповітом Ю. Вишневського садиба переходить у власність його дочки — вдови колезького реєстратора М. Рушковської. 1860 вона за проектом виконуючого обов'язки губернського арх. М. Іконникова надбудувала другий поверх та здійснила ряд інших архітектурних перетворень. Зокрема, з боку площі оформлено головний фасад з рисами неокласицизму та неоренесансу: застосовано великий ордер, центральний гранчастий ризаліт оформлено відповідним декором і вікнами. Первісні стилістичні ознаки будинку втрачено. Найбільше порушила архітектуру прибудована на місці ризаліту дерев'яна галерея.
Основну історико-архітектурну цінність споруди являють первісні склепінчасті перекриття першого поверху й підвалу, що збереглися у незмінному вигляді.
На території садиби містилося ще кілька споруд, зокрема цегляні одноповерхові крамниці з арковим проїздом на подвір'я, збудовані 1818 у стилі класицизму. їхній фрагмент існував до 1968 До знесення вони були важливим елементом формування забудови Контрактової пл. [657).

Також на цій вулиці