Житловий будинок, 1951—58

Микільсько-Ботанічна, 5-7/9-11

Один торець прилягає до будинку № 3, інший, архітектурно оздоблений торець звернений у бік дитячого майданчика. Зведений для працівників Управління будинками № 3 Київської дистанції будинків і споруд Південно-Західної залізниці. Автор проекту — арх. С. Яхненко. П'ятиповерховий з боку вулиці, шестиповерховий — з подвір'я, цегляний, чотирисекційний, переважно з дво- і трикімнатними квартирами. Напівпідвальні приміщення з боку вулиці освітлені за допомогою приямків з металевими огородженнями. Об'ємно- просторове вирішення будинку симетричне, тридільне. Складається з центрального і двох бічних об'ємів. Триділь- ність також підкреслюється незначним зміщенням у глибину подвір'я трохи підвищеного центрального об'єму. Характерна для 1950-х рр. архітектура фасадів цікава орієнтацією на різні стилі: класицизм (архітектурні деталі), модерн (гранчасті еркери), українське бароко (високий дах із заломом, фігурні щипці-фронтони).
Головний фасад п'ятиповерховий, двоярусний. Стіни нижнього ярусу, до якого входять напівпідвал і перший поверх, декоровано чергуванням смуг тинькованої і нетинькованої цегли, стіни другого ярусу гладенькі, завершені карнизом з модульйонами. Основними елементами вирішення фасаду є тригранні еркери другого і третього поверхів, які закінчуються на четвертому поверсі балконами з опуклими металевими ґратами. Вісь симетрії позначено високим арковим проїздом з рустованими стінами, циліндричну поверхню склепіння орнаментовано декоративними розетками. Вирішення двох односекційних флангових крил ідентичне. Їхні центри підкреслюються порталами входів, шестигранними горищними вікнами та криволінійними щипцями.
П'ятий мансардний поверх з похилими стінами має виходи з квартир на довгі балкони над карнизами. Важливими елементами архітектурного декору є барельєфні орнаментальні вставки на гранях еркерів, імітація русту, перемички першого поверху, класицистичні вінцеві карнизи з іоніками та модульйонами. Будинок, що вирізняється мальовничістю архітектурних форм, відіграє роль акценту в забудові вулиці. Тепер частину першого поверху займає магазин.