Київська фортеця - Вежа № 5, 1833—46

Печерський узвіз, 16

Збудована за проектом К. Оппермана під керівництвом інж. О. Фреймана. Призначалася для Інтендантського відомства й зберігання провіанту та амуніції. Мала на озброєнні
24 гармат і 168 рушниць. З серед. 19 ст. тут були господарсько-житлові приміщення військового відомства. Наприкінці 19 ст. було закладено бійниці, розтесано окремі віконні прорізи, до східного крила прибудований двоповерховий корпус.
Двоповерхова, кругла в плані (діам. 53 м) цегляна споруда з двома прямокутними крилами і внутрішнім подвір'ям з арковим проїздом. У місцях прилягання крил розташовано одно- маршові сходи. Складається з 32 (з них 22 у круглій частині) відсіків- казематів, які створюють єдину анфіладу. На першому поверсі у кожному відсіку містилося чотири рушничних бійниці, на другому — одна гарматна амбразура, фланкована двома бійницями. Для витягування порохових газів було влаштовано вентиляційні віддушини. Стіни цегляні (завтовшки бл. 1,8 м). Перекриття першого повер-ху плоскі по дерев'яних балках (за винятком проїзду, перекритого коробовим склепінням), другого поверху — склепінчасті. Добре зберігся первісний фортечний характер зовнішнього фасаду, що надає споруді монументального вигляду. Використовується для потреб Міністерства оборони України [608].