Особняк, 1860—63

Ярославів Вал, 27

 У глибині його володіння був глибокий яр, з часом засипаний. У будинку було три квартири — восьмикімнатна на другому поверсі і п'ятикімнатні квартири на першому поверсі і в мансарді. Три кухні квартир містилися на нижньому поверсі. Крім житлового будинку на ділянці розташовувалися дерев'яні служби — каретний сарай зі стайнею, дров'яники, альтанка, фруктовий сад. Сім'я Кобилянських володіла садибою до 1915, коли вона, як і сусідні будинки № 21/23 і 25, перейшла у власність страхового товариства «Саламандра», яке володіло нею до націоналізації. Будинок, як і раніше, використовувався як житловий. В адресному довіднику за 1916 за цією адресою зна-чилася їдальня !!!. На фасаді прибито овальну металеву табличку з написом «Застрахований у Товаристві взаємного страхування в Києві». Раніше такі таблички різних страхових товариств закріплювалися на багатьох фасадах Києва. Вважалося, якщо будинок згорить з усіма документами, лишалася ця табличка — як свідчення втрати. У радянський час тут містилися установи, зокрема в 1980-х рр. — Будівельно-монтажне управління № 26.

Двоповерховий, нижній цокольний поверх, де містилася хлібна крамниця та підсобні приміщення, цегляний, другий поверх дерев'яний, над ним розташований широкий дерев'яний мезонін з пристосованими для господарських потреб та житла приміщеннями. Тинькований, побілений, нижній поверх у 1950-х рр. облицьовано керамічними кахлями. У плані прямокутний. Початково житловим був тільки другий поверх з частково коридорним, частково анфіладним плануванням, з невеликою залою. Планування будинку не раз змінювалося для потреб розташованих у ньому установ.
Композиція головного фасаду симетрична. Центральну частину виділено тривіконним ризалітом, завершеним трикутним вигнутим щипцем, прорізаним парою віконець, що освітлюють велике горище. Вікна другого поверху обрамлено дерев'яними лиштвами з ат-тиками, під вікнами ризаліту — дерев'яні сандрики, під щипцем — двоаркове віконце. Форми та декор фасаду будівлі характерні для пізнього класицизму та вирізняються хорошими пропорціями.
Будинок — рідкісний зразок забудови старих київських вулиць при високій професійній якості архітектури.

 

Також на цій вулиці