Житловий комплекс працівників Дніпровського річкового пароплавства, 1946—47

Ярославська, 30

Орнаментальні композиції у техніці «сграфіто» виконали студенти (учні) Київського училища прикладного і декоративного мистецтва під керівництвом худ.-монументаліста Г. Довженка. Г-подібний у плані комплекс утворено рівноширокими типовими секціями з малогабаритними квартирами і двомаршовими сходовими клітками, що первісно мали входи з вулиці і двору. Марші сходів і пласкі поповерхові перекриття бетонні, фундаменти бутові, дахи бляшані. Архітектурне вирішення чолових фасадів, ритмічно членованих прямокутними прорізами, відзначено поєднанням суто функціональних і кла-сицистичних рис, застосуванням в оздобленні двоколірної цегли і декоративних панно, вирізьблених на теракотовому тиньку. Секційність побудови підкреслюють зміщені по вертикалі вікна сходових кліток та ряди балконів на консолях з простим ґратчастим ого-родженням. Первісні фасади першого поверху з більшими прорізами вбудованих допоміжних приміщень частково змінено у зв’язку з облаштуванням останнім часом приставних входів із вітринами.

 

Житловий будинок (вул. Ярославська, 30). Чотириповерховий з підвалом, цегляний, у плані прямокутний, двосекційний. На сходи типового поверху виходять дві квартири — однокімнатна й трикімнатна. Дах трисхилий бляшаний по дерев'яних кроквах.
Чоловий фасад увінчано карнизом значного виносу на уступчастих кронштейнах, між якими — кесони з невеликими розетками у центрах. Автор, маючи доволі обмежений набір декоративних засобів, для збагачення площини фасаду з білої силікатної цегли застосував вкраплення звичайної червоної цегли у вигляді карнизного гурта першого поверху, підвіконних поличок й оздоблення порталів входів. У приземкуватих пілястрах, що фланкують входи, чергуються два ряди червоної з трьома рядами білої силікатної цегли. З червоної та білої цегли викладено лучкові перемички вітринних вікон нежитлових приміщень першого поверху (тепер затулені сучасною вітриною). Над прямокутними вхідними отворами вміщено невеликі круглі віконця в обрамленні орнаментальних композицій з рослинними мотивами, які виконано в техніці «сграфіто» в традиціях українського народного мистецтва. Впритул до фасаду праворуч росташовано проїзд у двір, карнизна перемичка якого спирається на уступчасті кронштейни. Дворовий фасад зведено з червоної цегли.
Споруда зберігає житлове призначення, на першому поверсі містяться магазини, ремонтна майстерня та юридична агенція.
Житловий будинок (вул. Ярославська, 32-а). Між торцями сусідніх будинків, на червоній лінії забудови вулиці.

Чотириповерховий з підвалами, цегляний, під двосхилим дахом. У плані прямокутний, чотирисекційний, має спільний карниз з будинком № 30. Від останнього вирізняється оформленням входів у житлові секції, яке застосоване також у прилеглому наріжному бу-динку. Прямокутний отвір входу разом з верхнім круглим віконцем вписано у півциркульні ніші, окреслені смугастими архівольтами, викладеними з білої та червоної цегли. Поле арки навколо круглого прорізу декоровано рослинним орнаментом, виконаним у техніці «сграфіто». У центрі фасаду влаштовано сучасний вхід в офісне приміщення, вирішений як заокруглена у плані приставна вітрина з анодованого металу й скла. Дворовий фасад зведено з червоної цегли.
Житловий будинок (вул. Волоська, 33/32). Прилягає до торця чотириповерхового будинку № 30-а на вул. Ярославській, формує наріжжя кварталу.
 Вул. Волоська, 33/32.
П'ятиповерховий з підвалом, цегляний, у плані прямокутний, чотирисекційний. Дах вальмовий по дерев'яних кроквах.
Трактований як цоколь високий перший поверх розкреслено смугами червоної цегли. На рівні перемичок вікон п'ятого поверху чолові фасади членує профільований гурт, що відо-кремлює широкий фриз із рослинним орнаментом, виконаним у техніці «сграфіто». Стіну завершує профільований карниз на кронштейнах, декорований поясом сухариків. Пластичне рішення фасаду увиразнюють вертикальні ряди балконів на консолях з ґратчастим огородженням на рівні трьох верхніх поверхів, акцентовані смугастим обрамленням прямокутних отворів. Входи в житлові секції з боку вул. Волоської оформлено пласкими нішами з півциркульним завершенням і смугастими архівольтами, декоровано панно навколо круглих прорізів верхнього світла. Дворовий фасад змуровано з червоної цегли.
Будинок зберігає житлове призначення, на першому поверсі міститься «Сервіс-центр».
Комплекс — одна з перших споруд повоєнного Києва, в якій обмеженими матеріально-технічними засобами досягнуто тогочасного рівня комфортності та естетичної виразності архітектури [2103].