Дача, поч. 20 ст.

М. Юнкерова, 43

Одноповерхова на цегляних підмурку й високому цоколі, дерев'яна (стіни складено з бруса, ззовні ошальовано). Дах основного об'єму споруди вальмовий, ризалітів — двосхилий, з рубероїдним покриттям. Внутрішнє планування споруди коридорне двобічне, складається з семи великих й однієї малої кімнат. Основний об'єм майже квадратний у плані, з ризалітами великого виносу в середніх частинах чолового, тильного та одного з бічних (з боку 8-ї лінії) фасадів, фронт іншого бічного фасаду не- розкріпований, середню частину його стіни висотно акцентовано трикутним щипцем. Ризаліт бічного фасаду з боку 8-ї лінії значно пізніше добудовано рівновисокою, в плані квадратною прибудовою, яка виходить на лінію чолового фасаду й створює з ним єдиний фронт. Первісно входами було обладнано кожен з ризалітів, нині зберігся тільки вхід на тильному фасаді. Додатковий вхід створено також на фасаді прибудови. Закладений вхід ризаліту чолового фасаду обладнано від критим різьбленим дерев'яним ґанком. Стильове вирішення — з використанням форм історизму. Чоловий фасад прорізаний прямокутними вікнами з рамковими лиштвами, у верхніх частинах акцентованих сандриками складного абрису, в нижніх — різьбленими фартушками; частину вікон обладнано віконницями. Наріжний ґанок головного входу (закладений) біля бічної грані ризаліту чолового фасаду складається з фігурних стовпчиків та двох різьблених арочок. Ризаліт увінчано трикутним фронтоном зі здвоєним слуховим віконцем, один з бічних фасадів та інші ризаліти — трикутними щипцями. Піддашшя прикрашено ажурним підзором виразного рисунка. Як декоративний акцент сприймається й різьблений надвіконний гурт. Вирішення всіх фасадів споруди є значною мірою ідентичним.
Дача репрезентує дерев'яну забудову Пущі-Водиці поч. 20 ст., має типологічну цінність і відзначається високою якістю архітектурно-мистецького вирішення.
За наявними даними, з повоєнних часів до кін. 1970-х рр. використовувалась як житловий будинок, з поч. 1980-х рр. до 1998 — як санаторна споруда піонерського табору «Дніпро» заводу «Маяк». Тепер не використовується [1218]. 

Також на цій вулиці