Садиба Голомбека Ф. Ф., 1913—14

Жилянська, 23.

Складається з двох будинків: головного — на червоній лінії забудови вулиці та флігеля, розташованого паралельно йому на подвір'ї (обидва під одним номером). Історія садиби відома з 1870-х рр., коли вона належала колезькому секретареві І. Судакевичу та його дружині О. Судакевич. На ділянці розташовувався дерев'яний будинок, більшу її частину займав сад. З 1898 садиба належала київським домовласникам І. та П. Богдановичам, за купчою від 20 серпня 1911 перейшла у власність купця Ф. Голомбека, який 1913—14 спорудив на ній прибуткові будинки, що збереглися до нашого часу.
Головний будинок. Чотириповерховий з мансардою, цегляний, пофарбований, у плані Т-подібний. Дах двосхилий, з бляшаним покриттям. Внутрішнє планування секційне.
Оформлений у цегляному стилі. Композиція фасаду симетрично-осьова. Центр виділено ризалітом на один строєний віконний проріз. Вікна другого і третього поверхів прямокутні, четвертого — з напівкруглим завершенням в обрамленні складного профілю, декорованим замковим каменем по центру.
Флігель. Триповерховий з підвалом, цегляний, пофарбований, у плані прямокутний. Внутрішнє планування коридорне.
Оформлений у цегляному стилі. Композиція фасаду симетрично-осьова. Центральну вісь виділено ризалітом на один віконний проріз нестандартної конфігурації з парадним входом на першому поверсі. Фасад пишно декоровано рустованими пілястрами, підвіконними вставками, замковими каменями, карнизом складного профілю. На головному фасаді — чотири балкони.
Садиба — зразок характерної для Києва забудови в цегляному стилі, призначеної для розміщення прибуткових закладів.
У головному будинку в дорадянський час містилися готель «Мебльований дім "Франсуа"» на 130 номерів і кав'ярня «Франсуа» з більярдною, у флігелі — фірма «Фабрика шоколаду і конфет "Франсуа"»: адміністрація і майстерня з виготовлення цукерок.
Власник садиби Голомбек Франц Францович — купець (родом з Варшави), володів також з кін. 19 ст. відомими у Києві готелем «Франсуа» на вул. Володимирській, 52/15 (тут він і жив з родиною; будинок зруйновано, нині відбудовується в історичних формах) та розташованою у цьому ж будинку однією з найкращих кав'ярень у місті — «Франсуа». 1874 заснував у Києві майстерню з виробництва кондитерьких виробів, яка з часом перетворилася на фірму «Фабрика шоколаду і конфет "Франсуа"». 1914 на фабриці встановлено паровий котел, нове устаткування. Виробництво постійно розширювалося. 1918 Ф. Голомбек купив сусідню ділянку № 21 (тепер незабудована), ймовірно, для нових виробничих корпусів. 1918 він мав у Києві мережу магазинів з продажу кондитерської продукції його фабрики. Шоколадна фабрика отримала золоті медалі за свої вироби на промислових виставках: 1880 — дві медалі, одна з яких — за «працелюбність і мистецтво», 1897 — три медалі, 1913 — одну медаль.
1918 (за Української Держави) в кімнаті № 308 готелю містилося Турецьке генеральне консульство.
Тепер будинки належать Державній районній податковій інспекції м. Києва [1293].