Садиба, 1899

Чапаєва, 4

У садибі розташовувались й службові споруди. Забудова використовувалась як прибутковий комплекс з приміщеннями, призначеними для житла та установ.
Флігель (№ 4-б). У другому ряді забудови ділянки, паралельно червоній лінії вулиці.
Чотириповерховий з підвалом, цегляний, у плані прямокутний з тильним ризалітом, односекційний. Планування двобічне. Перекриття пласкі. Дах двосхилий з бляшаною покрівлею.
В оформленні чолового фасаду використано елементи стилю ренесанс і цегляного стилю. Композиція центрально-осьова, симетрична. Головну вісь виділено підвищеною розкріпов- кою з півциркульним завершенням, яку прорізано вхідним отвором та високим багатодільним вікном сходової клітки заввишки у три поверхи. Фасад і центральну розкріповку фланковано лопатками. Вертикальні членування доповнюють лопатки у простінках вікон трьох верхніх поверхів — пласкі на другому й четвертому, фільончасті на третьому. Метрично прорізані прямокутні вікна обабіч центральної осі на першому поверсі акцентовано рельєфними клинчастими перемичками із замковими каменями. Вінцевий карниз підкреслює аркатурний фриз.

Також на цій вулиці