Житловий будинок, 1903—04

Пров. Михайлівський, 24/9

Ділянка зі значним перепадом рельєфу з боку пров. Михайлівського, з відступом від тротуару бл. 3 м, обмежена високою підпірною стіною, що облицьована бутом і має чотиримаршові широкі гранітні сходи, які ведуть з нижнього рівня провулка на ріг вул. Ірининської. Зведений на замовлення лікаря І. Бендерського як прибутковий будинок.

П'ятиповерховий, цегляний, пофарбований, у плані Г-подібний зі скошеними наріжжями, двосекційний (мав по дві квартири на поверсі у кожній секції). Перекриття пласкі.
Вирішений у цегляному стилі. Фасад, звернений у пров. Михайлівський, складається з двох секцій, зміщених по вертикалі через перепад рельєфу. Наріжний об'єм фасаду має тридільну структуру з двома бічними розкріповками, увінчаними прямокутними фронтонами. Другий об'єм має п'ятидільну структуру з трьома розкріповками, завершеними аналогічно. У центральній розкріповці влаштовано вхідний портал з напівциркульним завершенням, у бічній — проїзд квадратного окреслення з двома невеликими напівциркульними вікнами над ним. Увесь декор змодельовано в цеглі. Основними його елементами є руст (перший і другий поверхи), замкові камені над вікнами, аркатура над карнизом. Вікна третього поверху в бічних розкріповках наріжного об'єму увінчані трикутними профільованими сандриками. Фасад з боку вул. Ірининської — три- дільний за структурою, з центральною розкріповкою. Перші два його поверхи звернені до приямка, через який на рівні третього поверху перекинуто місточки до входів. Обидва фасади підкреслені вертикальними членуваннями.
Являє інтерес оригінальне розміщення будинку в умовах складного рельєфу.
Тепер перебуває на капітальному ремонті [840].