Адміністративний корпус. 1914—18

Повітрофлотський просп., 28

Триповерховий, цегляний, пофарбова­ний, у плані прямокутний, витягнутий по осі південний схід - північний захід. Дах двосхилий. Внутрішнє планування складається з трьох секцій, поєднаних коридором з двобічним розташуванням приміщень. Кожна секція має окремий вхід.

Будинок вирішений у цегляному стилі. Архітектурна композиція видовжених фасадів відрізняється лише деталями. Центри обох фасадів виділено широ­кими ризалітами. На північно-східному фасаді вісь додатково підкреслено одновіконною розкріповкою, яка акцен­тує головний вхід та сходову клітку. Одновіконні ризаліти з входами у бічні секції розташовані по флангах фасаду. Завдяки напівциркульній формі пере­мичок входів та великих вікон, призна­чених для освітлення сходів, ризаліти відрізняються від інших частин фасаду, що мають лучкові вікна. Другий та третій поверхи об'єднані лопатками. Гурт між першим та другим поверхами вирішено у вигляді поребрика. Фасади завершує багатопрофільний карниз, особливо ошатно прикрашений над центральними ризалітами. Для його оздоблення застосовано звичайну та лекальну цеглу (два ряди сухариків, кронштейни різної форми, глуха арка­тура з напівциркульних ніш на крон­штейнах тощо). Фасади пофарбовані у блідо-жовтий колір, елементи декору та лопатки — у білий.

Одна з основних споруд комплексу, в екстер’єрі якої поєднані елементи історизму та цегляного стилю, пошире­них у забудові Києва кін. 19 — поч. 20 ст. 1977 на чоловому фасаді будинку, ліворуч від центрального входу встанов­лено гранітну меморіальну дошку (з 1954 містилася на головному нав­чальному корпусі) двічі Герою Радян­ського Союзу генералу армії І.Черняховському.

Тепер адміністративна установа Міні­стерства оборони України.

 

Також на цій вулиці