Готель «Пале-Рояль» і прибутковий будинок, 1899—1900

Басейна 1/2

Первісне планування істотно змінено. Чотириповерховий, цегляний, тинькований, на підвалі. Згідно з проектом, крило будинку на Крутому узвозі мало Т-подібну житлову двоквартирну секцію, а витягнутий уздовж вул. Басейної об'єм з коридорним двобічним плануванням призначався для готельних номерів. Готельна частина мала П-подібний флігель з коридорним плануванням, який сполучався з чоловим будинком переходом по осі головного входу і утворював у садибі два замкнутих внутрішніх подвір'я.

Декор фасадів еклектичний, виконаний в рисах неоренесансу з елементами мавританського стилю. Наріжна частина оформлена напівциркульним у плані об'ємом, який мав невисоке купольне завершення (втрачено). Стіни будинку з рівномірним ритмом вікон розчленовані пілястрами: великими по осях симетрії (третій—четвертин) і малими у лиштвах вікон. Виразністю відзначаються лиштви четвертого поверху, обрамлені напівциркульною аркою з рельєфною орнаментикою. Пізніше готель мав назву «Великий слов'янський». На першому поверсі з боку вул. Басейної містився ресторан. В ансамблі Бессарабської пл. будинок є фоновим, зберігаючи масштабні й стилістичні особливості забудови. На поч. 20 ст. тут містилася Київська школа десятників з дорожньої і будівельної справи, почесним попечителем якої був арх. О. Кобелєв, членами попечительської ради — арх. В. Безсмертний, інж. А. Страус. У школі викладали архітектори й інженери В. Листовничий, В. Обремський.

У будинку розташовувалося  також Товариство десятників з дорожньої і будівельної справи.

У 1910-х рр. тут проживав і працював Бобрусов Михайло Павлович (1878—1955) — архітектор, інженер  Будівельного відділення Київської міської управи. У цей період керував спорудженням Бессарабського ринку.

З 1920-х рр.— житловий будинок [187].