Садиба дитячих та юнацьких закладів заводу «Ленінська кузня», 1931—34

Бульв. Т. Шевченка, 56

На терені саду було влашто­вано зимову сцену, відкриту естраду, комерційні приміщення. Тут виступав популярний жіночий хор, в якому дебю­тувала співачка, виконавиця російських народних пісень і романсів Н. Плевицька. На поч. 1930-х рр. садибу передали під забудову заводу «Ленінська кузня». Тут були споруджені заклади для вихо­вання та навчання дітей співробіт­ників підприємства. Стару цегляну ого­рожу саду «Аркадія» на червоній лінії бульвару було розібрано.

Корпус виробничого на­вчального закладу, 1931 — 3 2 (№ 56). Зведений за проектом інституту «Діпровтуз».

Триповерховий з цокольним напівповерхом, цегляний, тинькований, у плані Г-подібний. Пла­нування чолового об'єму, переважну частину приміщень якого складали навчальні класи, коридорне; у прибу­дові в тилу містилися навчальні май­стерні. Дах двосхилий. Фасад оформ­лено у стилістиці конструктивізму. Основою лаконічного композиційно­го рішення є контраст між горизон­тальними стрічками «лежачих» вікон, зверху та знизу сполучених поясками, і вертикальною, асиметрично розташо­ваної стрічкою, що виступає над кар­низом та включає вхід і високе вікно сходової клітки (асиметрія певною мі­рою врівноважує схилий рельєф міс­цевості).

Будинок призначався для фабричнозаводського училища (ФЗУ) і був роз­рахований на 700 учнів (слюсарів, то­карів, ковалів, казанярів, монтажни­ків), з щорічним випуском 120 квалі­фікованих робітників. Навесні 1933 учні ФЗУ самостійно виготовили то­карний верстат, про що повідомили голову ВУЦВК Г. Петровського. У по­воєнні роки — професійно-технічне училище № 15 (металістів), з 1970-х рр. — технічне училище № 16, з 1980-х рр. — ПТУ № 43.

Корпус дошкільного закла­ду, 1934 (№ 56-а). Двоповерховий, цегляний, тинькований, у плані Т-подібний. Дах вальмовий. Фасад симет­ричний за композицією. Оформлений у стилістиці конструктивізму. Цент­ральну вісь з вхідним порталом оформ­лено двома пілонами, фланковано вузь­кими ризалітами з вертикальними віконними прорізами; на флангах фа­саду площину стіни ступінчасто зміщено углиб. У результаті створено ди­намічну композицію з чітким члену­ванням мас, ефектною грою світла й тіні.

У будинку містився дитячий комбінат з яслами. Використовувався як дошкіль­ний заклад до поч. 2000-х рр.

Садиба — добре збережений комплекс у стилістиці конструктивізму, харак­терний типологічний зразок вироб­ничого навчального та дошкільного за­кладів доби перших п'ятирічок.

Тепер у № 56 міститься міжрегіональне вище професійне училище зв'язку, у № 56-а — приміщення гімназії Націо­нального педагогічного університету ім. М. Драгоманова [2018].

 

 

 

Також на цій вулиці