Акушерська клініка Жіночого медичного інституту, 1912—13

Фрунзе, 103

Оздоблення чолового розкріпованого фасаду виконано у стилі неоампір (арх. В. Гласко). До головного входу вів місток над приямком. Фасад симетричний, центральну вісь підкреслено трикутним фронтоном з датою «1912 года» та порталом. Над порталом влаштовано балкон з металевою огорожею. Вертикальні акценти на флангах мають трикутні завершення. Первісно вікна на флангових осях, що відповідали операційним приміщенням, були величезними за розміром. Нині прорізи частково закладено. Планування коридорне. По-руччя парадних сходів у окремому тиловому ризаліті прикрашено металевим візерунком з мотивом меандра. В операційних було застосовано увігнуту стелю для кращого природного освітлення (не збереглася). Первісно цокольний поверх відводився під лабораторію, службові та житлові приміщення; на першому поверсі розташовувалися відділення ізолятора та приміщення для приготування до пологів; на другому — пологові та післяпологові палати.

Будинок зведено для акушерської клініки Жіночого медичного інституту (так називали медичне відділення Вищих жіночих курсів у Києві). Керівником інституту був професор Київського університету С. Томашевський. Згодом будинок використовувався як
1-й корпус клінічної лікарні ім. І. Павлова. Тут містився відділ психіатрії і патології вищої нервової діяльності Інституту фізіології АН УРСР, який з 1944 до 1957 очолював акад. АН УРСР Протопопов Віктор Павлович (1880— 1957). Головний корпус інституту роз-міщувався на вул. Академіка Богомольця, 4. У 1981 на фасаді будинку встановлено бронзову меморіальну дошку на пошанування В. Протопопова (ск. М. Суходолов).
Тепер будівля перебуває на реконструкції.