Садиба, 1881—82, 1901—02

Хорива, 49

1881 домовласник одержав дозвіл на будівництво фасадного двоповерхового будинку на місці старого дерев'яного. Автор проекту — арх. В. Ніколаєв, він же наглядав за будівництвом. Планування квартир було анфіладно-коридорне, розташування квартир — двобічне. На кожному поверсі містилося по дві трикімнатні квартири. 1884 в садибі звели дерев'яний флігель у глибині ділянки, паралельно фасадному будинку, сарай та навіс по периметру ділянки (не збереглись). 1901—02 домовласник збудував паралельно лінії вулиці триповерховий флігель за проектом арх. М. Гарденіна. Первісне планування було коридорно-анфіладним, з двобічним розташуванням кімнат, на кожному поверсі містилося по три невеликі квартири. З 1909 нові власники садиби не внесли змін у забудову.

Головний будинок, 1881—82 (№ 49-а). Двоповерховий з напівпідвалом, цегляний, тинькований, у плані Т-подібний, з дворовим слабовинесеним ризалітом. Дах двосхилий, з бляшаною покрівлею. Планування коридорного типу. Перекриття пласкі по дерев'яних балках. Вирішений еклектично. Симетричну композицію чолового фасаду підкреслено бічними розкріповка- ми, які акцентовано трикутними щипцями з підвищеними прямокутними заломами (акротерії, що первісно увінчували щипці, не збереглися). Фасад розчленований міжповерховим гуртом, завершується профільованим карнизом (дерев'яний різьблений підзор, позначений в проекті, втрачений). Вікна у розкріповках здвоєно. Прямокутні віконні прорізи першого поверху облямовано лиштвами з «вушками» та увінчано горизонтальними сандриками. Аналогічно оформлено вхідний отвір на центральній осі фасаду (первісне столярне заповнення не збереглося). Флігель, 1901—02 (№ 49-б). Триповерховий з напівпідвалом, цегляний, пофарбований, у плані прямокутний, односекційний. По центру влаштовано вхід у будинок. Дах двосхилий, з бляшаною покрівлею. Перекриття пласкі по дерев'яних балках. Оформлений еклектично.

Стримане декоративне оздоблення чолового фасаду змодельовано в цеглі. Центральну розкріповку виділено по висоті пілястрами. Прямокутні віконні прорізи увінчано трапецієподібними сандриками, підвіконня декоровано геометричними елементами. Над другим поверхом — смуга поребрика та широка фризова смуга, утворена рядом квадратних фільонок. Вінцевий карниз доповнено рядом дентикул (зубчиків) та смугою повернених верхівкою донизу ступінчастих пірамідок.

Садиба — цінний зразок житлової забудови Подолу кін. 19 — поч. 20 ст. [1884].