Київська фортеця - Арсенальні виробничі майстерні. 1850—54

Московська, 2

Корпус був частиною фортечної огорожі між вежею № 6 і казармою на перешийку з Микільською брамою, з'єднуючись з ними стіною з бійницями. Двоповерховий, з підвалами, цегляний. У серед. 20 ст. надбудований на два поверхи. Має складну конфігурацію в плані, сформовану прямокутним об'ємом і двома фланкуючими крилами, що нагадують за абрисами фаси бастіонного фронту із заокругленими кутами. Загальна довжина бл. 300 м. Два старі поверхи та підвали складаються із склепінчастих відсіків казематів. Стіни та склепіння цегляні, перекриття надбудованих поверхів — плоскі, залізобетонні.

Під час будівництва на насипному грунті застосовано складну конструкцію фундаментів у вигляді цегляних стовпів глибокого закладення, основи яких з'єднуються перевернутими арками.
З 1967 до поч. 1990-х рр. тут містився Музей революційної, бойової і трудової слави заводу «Арсенал» (з 1970 — народний). 1947 на фасаді будинку відкрито мармурову меморіальну дошку, 1961 над нею встановлено бронзовий горельєф «Арсенальці на барикадах» (скульптори М. Ковтун і М. Короткевич) на пошанування робітників заводу — учасників жовтневого 1917 і січневого 1918 збройних повстань у Києві, про які нагадують сліди від куль і снарядів на первісному об'ємі споруди. Тепер використовується як виробнича будівля [606]. 

Також на цій вулиці