Будинок ігумені, 1818—19

Притисько-Микільська, 5

 У цей час споруду оточено дерев'яною огорожею на підмурку. 1989 за розробленим в інституті «Укрпроектреставрація» проектом (арх. З. Нестеровська) здійснено реставрацію будинку. В радянський час тут розміщувалися різні державні установи. Одноповерховий з підвалом, мурований, тинькований, у плані хрещатий, наближений до прямокутного (видовжений по осі південний схід — північний захід). Дах вальмовий. Планування коридорного типу з двобічним розташуванням приміщень. Перекриття балкові, над підвалом — склепінчасті. Зведений у стилі класицизм. Композиція плану та фасадів симетрична відносно центральних осей.

Ризаліт на головній осі чолового (південно-західного) фасаду завершено трикутним фронтоном. Обабіч — перехідні двоколонні портики іонічного ордера у формі чверті кола в плані. Фасади завершує карниз нескладного профілю з модульйонами. Стіни бічних крил та наріжжя центрального ризаліту декоровано дощаним рустуванням. Перемички прямокутних віконних прорізів оформлено рустами та замковими каменями.

Будинок — оригінальний зразок цивільної житлової споруди у стилі класицизм, один з найкращих творів арх. А. Меленського [1799].

 

 

 

Також на цій вулиці