Київське відділення Волзько-Камського комерційного банку, 1912–14

Хрещатик, 10

Цей будинок зведено в стилі неоампір за проектом і під наглядом архітекторів П. Андреева і Л. Бенуа. Скульптурне оздоблення фасадів виконав худ. В. Кузнецов. Будинок шестиповерховий, цегляний, тинькований цементним тиньком під камінь, у плані – видовжений углиб кварталу прямокутник. Об'ємно-планувальне рішення зумовлене вузькою ділянкою: фасадна частина багатоповерхова, операційна зала винесена у дво-поверхову дворову прибудову та перекрита світловим ліхтарем по металевих фермах.
Композиція фасаду підкреслено вертикальна у трьох ярусах. Перші два поверхи виділено рустами та арковими бічними прорізами. На третьому– п'ятому поверхах – пілястри коринфського ордера. Аттиковий шостий поверх відокремлено карнизом та увінчано фронтоном. До композиції фасаду активно включено декоративні скульптурні твори В. Кузнецова: барельєфи, що символізують торгівлю та промисловість. Оздоблення інтер'єрів не збереглось.

Будинок – один з небагатьох збережених творів відомого київського архітектора. Волзько-Камський банк, заснований 1870 у Санкт-Петербурзі, патронував підприємства нафтової, борошномельної промисловості, транспортні кампанії, страхові товариства та ін. Один з найбільших банків Російської імперії мав 61 філіал. У радянський час націоналізований. Будинок використовувався фінансовими, адміністративними установами.
Тепер тут містяться міський ломбард, магазини, офіси фірм і установ [1909].

 

Також на цій вулиці